Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

es > eu

palmito

Partekatu sareetan:

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

palmondo (eu)

palmito (es)

Gainean, trinkotasuna emateko, arpillera edo zaku oihala jartzen da, eta hauen gain, bost zentimetro inguruko lodierako landare zurda (palmondo nano trentzatuz egina), lastaira bigunagoa izan dadin.>
www.euskonews.com

Encima, y para que tenga consistencia, se ponía la arpillera o tela saco y sobre ella crin vegetal de unos cinco centímetros de grosor (fabricado con palmito trenzado), para hacer más mullido el conjunto.
www.euskonews.com


Saskiak egiteko, baldintza horiek betetzen zituztenen landareen artean gertuen zeuzkanak aukeratu ditu gure artisauak: espartzua (stipa tenacissima L.), zumea (salix sp.), palmondo nanoa (chamaerops humilis), lezka hostozabala (typha sp.), lezka (phragmites australis, communis L.), kanabera (arundo donax L.), zurezko landareen azalak, kalamua (cannabis sativa L.), lihoa (linum usitatissimum L.), zekalea (secale cereale L.), garia (triticum aestivum L.), agabea (agave sp.), jutea (corchorus sp.), kokoa (cocos nucifera), eta abar.>
www.euskonews.com

Para sus trabajos de cestería el artesano ha utilizado las plantas que más a mano tenía y que cumplieran las antedichas características: esparto (stipa tenacissima L.), mimbre (salix sp.), palmito (chamaerops humilis), espadañas (typha sp.), carrizo (phragmites australis, communis L.), caña (arundo donax L.), cortezas de plantas leñosas, cáñamo (cannabis sativa L.), lino (linum usitatissimum L.), centeno (secale cereale L.), trigo (triticum aestivum L.), pita (agave sp.), yute (corchorus sp.), coco (cocos nucifera), etc.
www.euskonews.com


Landare zurda (palmondo nanoa) geruza bat ipintzen da. Garai batean zaldiaren ilea erabiltzen zen, baina batzuetan ile batzuk kanpora irten eta hankak zulatzen zituzten, eta ez zen batere atsegina gertatzen.>
www.euskonews.com

Se coloca una carga de “crin” de vegetal (palmito). El nombre de “crin” viene de que antaño se hacía con crin de caballo, pero a veces salían pelos al exterior que llegaban a pinchar en las piernas y resultaba muy desagradable.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago

Hitz-jolasa