Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

eu > es

hartzidura

Partekatu sareetan:

  •  iz. (Biol.) fermentación

    ardoa mahatsen hartziduraz lortzen da: el vino se obtiene de la fermentación de las uvas

hartzidura *Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

...hartzidura ... gertatzen dena (oxigenorik ez dagoenean). Hartzidura heterolaktikoan, berriz, azido laktikoaz gain etanol...


... dute muztioa (6-7 ordu) eta hau hartzidura ontzian uzten dute legamia gehituz. Hartzidura ...


..." ("Oxigenoak hartziduran duen eragina"). 1893an, hartzidura kimikoa ikertzen zuen laborategi txiki bat jarrita zuten et...


...· Hartzidura prozesua oxigenoaren presentzian egiten den prozedura da...


...a argitaratu zuen: "Die Zymasegährung" (Zimasaren hartzidura ). Martin Hahn eta bere anaia zen Hans Buchnerrekin elkarlan...


...hun litro baino ez dira hartzen, harrigarria!! Hartziduraren ostean ardoak 18-36 hilabeteko ontze prozesua izaten du upe...


...a handituz. Oxigenoa agortzen denean hasten da hartzidura alkoholikoa egiten. CO askatzean edari batzuetan burbuilak ...


...z aldatu eta propietate nutritiboak hobetu egiten ditu hartzidurak (baita jangaia toxiko eta hilgarri bihurtu ere), laborategi...


...dikoa izan arren, XIX. mendera arte - hartziduraren oinarri biokimikoa argitu arte- gizakiak etekina ateratzen ...


ºko toki baten, 5-6 ordu laga hartzidura egin dezan...

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

hartzidura (eu)

fermentación (es)

Irakin egin esan ohi dute sagardogile zaharrek lehen hartzidura hori aipatzerakoan.>
www.euskonews.com

Irakin egin dicen los viejos sidreros para designar esta primera fermentación.
www.euskonews.com


Fabrikazio-prozesua, laburbilduta, honako hau da: Mahatsa bildu eta garbitu ondoren zapaldu egiten da, eta iragazitako muztioa altzairu herdoilezinezko upel handietan sartzen da. Aurretik, upelok garbitu eta desinfektatu egiten dira. Bertan emango da lehen hartzidura.>
www.euskonews.com

Su proceso de fabricación, en grandes líneas es el siguiente: Una vez recogida y limpiada la uva se prensa y el mosto filtrado pasa a grandes cubas de acero inoxidable, que previamente se han limpiado y desinfectado, en donde se producirá la primera fermentación.
www.euskonews.com


Zorrotz kontrolatu behar izaten da tenperatura, 20º-25º bitartekoa izan behar du, hartzidura ez-normalak eta aldaketa ez-egokiak ekiditeko. Biltegian ezin izango dute mugimendurik egin, likidoari bibraziorik ez transmititzeko.>
www.euskonews.com

A tal propósito, el productor vigila que la temperatura oscile entre 20º y 25º para evitar fermentaciones anormales o alteraciones inadecuadas, y ningún movimiento será permitido dentro de los locales a riesgo de transmitir alterar vibraciones al líquido.
www.euskonews.com


1) Hartzidura alkoholikoa edo zaratatsua.>
www.euskonews.com

1) La llamada fermentación tumultuosa o alcohólica. Por un lado las levaduras transforman el azúcar de los mostos en alcohol etílico, CO2 y otros alcoholes y ácidos.
www.euskonews.com


Pausatzen uzten da (24 ordu gehienez), eta iragazi ondoren upeletara pasatzen da. Bertan hartzidura alkoholikoa emango da, eta ondorioz, zakarrak sortuko dira.>
www.euskonews.com

Se deja reposar (hasta 24 horas) y una vez clarificado se pasan a los toneles, en donde sufrirán la fermentación alcohólica, que es la que produce las impurezas.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago