Elhuyar Hiztegia

es > eu

lagar

Partekatu sareetan:

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

dolare (eu)

lagar (es)

Baserri-dolareetako bat zen, sagardoa ekoiztu eta merkaturatzea helburu zuena, pertsonei, gipuzkoako arrantzaleei edota "sagardoaren tabernari" sagardoa saltzeko.Otaño-G...>
www.euskolabeltienda4

Nacido como caserío- lagar, este edificio estaba destinado a la elaboración y comercialización de gran parte de la sidra producida: venta a particulares, abastecimi...
www.euskolabeltienda4


Ordura arte, nekazal ingurunean banaka eraikitzen ziren egurrezko eraikuntza multzo hauek -etxebizitza, ukuiluak, aletegia, garaia, dolarea- eta sasoi honetan guztia eraikin batean bateratzen da, lehenengo solairua harriz eta gainerako solairuak, egituraren sostenguak eta itxiturak egurrez egiten direlarik.>
www.euskomedia.org

Hasta entonces, en el hábitat rural se construían de forma dispersa un conjunto de edificaciones en madera -vivienda, establos, granero, hórreo, lagar- y es ahora cuando todo se funde en un único edificio realizado en piedra el primer piso y con madera el resto de los pisos, los soportes estructurales y los cerramientos.
www.euskomedia.org


Beheko oinean sukaldea, ukuilu-upategia eta logelak daude. Sukaldeko atearen ondoan, dolareari kontrapisua egiten dion harria dago eta honen gainean, ardatzaren oina, ganbaran jarraitzen duena.>
www.euskonews.com

En la planta baja se localizan la cocina, la cuadra con la bodega y las habitaciones. Junto a la puerta principal se encuentra el contrapeso de piedra del lagar y el arranque del tornillo, que continúa en el desván.
www.euskonews.com


Dolarean egindako zanpaketaren eraginez sagarraren lehenbiziko zukua aterako da, eta, lohitasunak kentzeko galbahetik igaro ondoren, barriketan isuriko. Dolarea abian jartzen denean, sagarrak pixkanaka zanpatzen dira, eta behin baino gehiagotan gelditu egin behar izaten da, muztioa arazorik gabe irten dadin eta berriro abiarazi baino lehen patsak bolumena berreskura dezan.>
www.euskonews.com

El prensado en el lagar dará el primer jugo de manzana, que va a parar a través de un cedazo –eliminando las impurezas– a las barricas. Al poner en marcha el lagar se prensa lentamente, parando varias veces para que el mosto salga con facilidad y la pulpa recupere volumen antes de conectarlo nuevamente.
www.euskonews.com


Dolareko sagar-hondakinak, berriz, abereei ematen zaizkie.>
www.euskonews.com

Los restos de manzana sobrantes del lagar se destinan al ganado.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago

Hitz-jolasa