Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

es > eu

legumbre

Partekatu sareetan:

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

egoskari (eu)

legumbre (es)

Egun honetan, produktuaren hainbat barietate erakutsi eta saltzeaz gain, artisautza-azoka, egoskari honen ekoizpen, hautaketa eta ontziraketa-prozesuari buruzko argazki-erakusketa eta doako dastatzea egiten dira.>
www.alavaturismo.com

Esta jornada acoge la exposición y venta de distintas variedades del producto, una feria de artesanía, una exposición fotográfica sobre el proceso de producción, selección y envasado de esta legumbre y una degustación gratuita.
www.alavaturismo.com

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

eltzekari (eu)

legumbre (es)

Energetikoak: funtsean energia, koipea eta karbohidratoak ematen dituzten elikagaiak dira (landare olioak, koipeak, fruitu lehor koipetsuak, zerealak, eltzekariak, azukrea eta gozokiak).>
www.euskonews.com

Energéticos: Son alimentos que proporcionan energía, grasas e hidratos de carbono fundamentalmente: Aceites vegetales, mantecas, frutos secos grasos, cereales, legumbres, azúcar y dulces.
www.euskonews.com


Batez ere, karbohidratoetan aberats diren elikagaiak (pasta, arroza, ogia, eltzekariak...), fruta eta barazkiak, eta esnekiak.>
www.euskonews.com

Sobre todo alimentos ricos en carbohidratos (pasta, arroz, pan, legumbres...), seguidos de frutas y verduras, tanto crudas como cocinadas, lácteos y derivados...
www.euskonews.com


Besteak beste, honako hauek zeuden: kanpasak, normalean zekale lastoz eginak, eta zerealak edo eltzekariak jasotzeko erabiltzen zirenak; asto saskiak, astoaren gainean jarri eta barazkiak azokara edo merkatura eramateko erabiltzen zirenak; burusaski edo buruotarrak, salgaiak merkatura buru gainean eramateko saski handiak; lepasaski, lepotar edo bizkarsaskiak, sagarrak, patatak eta abar eramateko; eskuotar edo besosaskiak, edozein erabilera emateko balio zuten saski kirtendunak; perretxikotarako saskiak; gazta egiteko zumitzak, sehaskak, euritako ontziak, eta abar. Hori guztia egiten du gaur egun gure artisauak.>
www.euskonews.com

Así, existían entre otros, cientos de tipos: el escriño o kanpasa fabricado generalmente con paja de centeno, en forma de tinaja con su tapa que se utilizaba para guardar cereal o legumbres; las asto saskiak que se colocaban sobre el burro para llevar las verduras a la feria o al mercado; las burusaski o buruotarra, que eran grandes cestos para llevar sobre la cabeza los productos al mercado; los lepasaski, lepotarra o bizkarsaski para el acarreo de la manzana, patata o para llevar en el caserío; los eskuotarrak o besosaskiak cestos para todo uso que tienen asas, hasta los más modernos que fabrica actualmente nuestro artesano para llevar perritxikus, pasando por zumitxas (encellas) para hacer queso, cunas, paragüeros, entre otros productos.
www.euskonews.com


Plastikoak: ehunak birsortzeko eta plastikotasuna emateko balio dute, eta proteina ugari izaten dituzte (esnea eta esnekiak, haragiak, arrainak, arrautzak eta eltzekariak).>
www.euskonews.com

Plásticos: Son alimentos que intervienen en la regeneración y plasticidad de los tejidos, que proporcionan proteínas de manera importante: Leche y derivados lácteos, carnes, pescados y huevos y legumbres.
www.euskonews.com


Haurrak gutxienez 500 ml esne edo esneki, irinak, frutak, barazkiak, eltzekariak, haragia eta arraina hartu behar ditu.>
www.euskonews.com

El niño debe tomar un mínimo de 500 ml de leche o derivados, harinas, frutas, verduras, legumbres, carne y pescado.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

lekale (eu)

legumbre (es)

Antolatzaileek olioa, arroza, pastak, lekaleak, azukrea, hegaluzea eta sardinak oliotan, konpresak emakume eta edadetuentzat, eta abar…Produktuok egunero biltzen dira, lehenago Bolintxo okindegiaren zen Erdikokaleko lokalean.>
www.ermua.es

Solicitan aportaciones en especie de productos como aceite, arroz, pasta, legumbres, azúcar, atún y sardinas en conserva, así como compresas para las mujeres y para las personas mayores, entre otros productos de higiene personal.
www.ermua.es


Zuntza frutetan, lekaleetan, barazkietan eta produktu integraletan aurkituko duzu.>
usabalbuletina19

Encontrarás fibra en las frutas, legumbres, verduras y productos integrales.
usabalbuletina19


Arraina, lekaleak bezala, lisina ugarikoa da.>
usabalbuletina19

El pescado, como las legumbres, aporta lisina en abundancia.
usabalbuletina19


Adibidez, zerealak eta haziak, lisina aminoazido gutxi dute eta lekaleek, tuberkuluek eta fruitu lehorrak aldiz metionina aminoazidoan eskasak dira.>
usabalbuletina19

Por ejemplo, los cereales y semillas son deficitarios en el aminoácido lisina, mientras las legumbres, tubérculos y frutos secos son deficitarios en el aminoácido metionina.
usabalbuletina19


Horrez gain, B6 eta C bitaminak behar dituzu, beraz, garrantzitsua da piperrak, brokolla, baiak, kiwiak eta zitrikoak bezalako elikagaiak hartzea batetik, garagardo legamia, zereal integralak, gari germena, izokina, fruitu lehorrak eta lekaleekin batera.>
usabalbuletina19

Además necesita vitamina C y vitamina B6 por lo que también es importante tomar alimentos como pimientos, brécol, col, bayas, kiwi y cítricos por un lado, junto a levadura de cerveza, cereales integrales, germen de trigo, salmón, frutos secos y legumbres.
usabalbuletina19

Ikusi adibide gehiago