Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

eu > es

1 irakin, irakin, irakiten

Partekatu sareetan:

  • 1  du ad. (nor kasurik gabe) hervir, bullir

    urak irakiten duenean gatza botatzen zaio: cuando hierve el agua se le añade sal

    ur irakina: agua hervida

  • 2  du ad. (nor kasurik gabe) [edariak] fermentar

    azalak eta haziak apartatu ondoren, muztioak irakin egiten du: después de separar las pieles y las semillas, el mosto fermenta

  • 3  du ad. arder en cólera, enfadarse, enojarse, irritarse

    astakeriak entzuten ditudanean odola irakiten jartzen zait: cuando oigo burradas ardo en cólera

irakin, irakin, irakiten *Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

...irakin Haragi salda irakiten jarri, gutxi geratzen den arte. Tipulina lapiko batean erre...


Tapak (beti berriak) ere ur irakinetan eduki, potea itxi eta buruz behera ...


... Errezeta Sutan jarriko dugu ura, gatzarekin. Irakin eta xirripaka isuriko dugu irina edukiko dugun...


...aleko ilustrazio deigarrian azaltzen den modura, sutan irakindako zazpi kantuk osatzen dute diskoa. Eta, akaso gutxien presta...


... (desizoztu beharrik gabe), zuzenean ur irakinetan sartuta, eta hori abantaila aipagarria da.


...latxoa kendu ondoren, ontzikoa lapikora irauli. Irakiten eduki bost minutuz, eta etengabe nahastu.


...uzta bildu, dolarean zanpatu eta muztioa kupeletan irakin . ...


Bitartean, lapiko bat urez bete, eta irakiten hastean, gatza gehitu. Lekak gehitu, juliana moduan moztuak...


..., ur gutxirekin egin behar dira, eta ura irakiten hasten denean sartu barazkiak.


... dira benetan. «Eskuko mina nuenean ura irakiten jarri, eta bapore bero-beroaren gainean jartzen nuen, ia er...

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

irakin (eu)

hervir (es)

Sobratzen zaizkigun 500 gr tomate zopa irakiten jarri eta bi goilaradatxo gellan gehitzen dizkiogu (8 gr gutxigorabehera).>
www.gastrofesta14

Los 500 gr de sopa de tomate restantes los ponemos a hervir y les añadimos dos cucharaditas de gellan (8 gr aproximadamente).
www.gastrofesta14


Jarraian, agar-agar gehitu eta une batez irakiten dugu. Sutik atera eta aurrez ur hotzetan...>
www.gastrofesta14

A continuación añadir el agar-agar y dejar hervir durante unos instantes....
www.gastrofesta14


Hartzidura (gazteleraz latinez irakin adierazten duen fervere-tik sortutako hitza erabiltzen dute), berez fruituaren azalean egon ohi diren legamien garapen- eta hazkunde-prozesua izaten da. Sagarraren kasuan Sacharomyces motatakoak (Sacharomyces apiculatus eta Sacharomyces mali) izaten dira.>
www.euskonews.com

Es la fermentación (palabra que proviene del latín fervere, hervir) el proceso de desarrollo y crecimiento de las levaduras que se encuentran naturalmente en la superficie del fruto, que en el caso de las manzanas son del género Sacharomyces (Sacharomyces apiculatus y Sacharomyces mali).
www.euskonews.com


Te modura, kamomila loreak ur irakian utziz minutu batzuetan eta limoi zuku tanta batzuk gehituz, C bitaminaren eragin antiinflamatoriaz laguntzeko. Haziak edo azalak gehituz gero, minutu batzuez irakin behar dute bere printzipio aktiboak aska ditzaten.>
hondartza-buletina18

Como un té, reposando las flores de manzanilla en agua hirviendo unos minutos y añadiendo unas gotas de zumo de limón para ayudarte del efecto antiinflamatorio de la vitamina C. Si le añades semillas o cortezas, éstas deben hervir unos minutos para liberar sus principios activos.
hondartza-buletina18


Esnea, berriz, egosi nahierara azukrearekin eta kanela-zotzarekin, eta utzi hamar bat minutuz gozo-gozo irakiten; bota gero esnea ogi-xerren gainera eta utzi ogiak esne guztia xurgatu arte.>
www.euskonews.com

Por otro lado se cuece leche con azúcar al gusto y una rama de canela, que se deja hervir suavemente durante unos diez minutos, para que la leche coja el sabor a canela y a continuación se vierte la leche sobre las rebanadas de pan, dejando que el pan absorbe toda la leche.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

irakin (eu)

fermentar (es)

Bi izenez merkaturatzen dute euren ardo eskaintza zabala: "Hermanos Frías del Val" (zuri gaztea, kupelean irakindako zuria, beltz gaztea, ondua eta espresio handikoa) eta "Don Peduz" (hautatutako ardo gaztea).>
www.turismoa.euskadi.net

Comercializa su amplia gama de vinos bajo dos marcas: "Hermanos Frías del Val" (Blanco Joven, Blanco Fermentado en Barrica, Tinto Joven, Crianza y Expresión) y "Don Peduz" (Joven Vendimia Seleccionada).
www.turismoa.euskadi.net


Ruiz de Viñaspre" (zuria, gaztea, urtekoa, ondua, erreserbakoa eta erreserba handikoa) eta "RV" (hautatutako mahatsez egindako ardo beltza, barrikan irakindako zuria eta barrikan irakindako ardo gorria) izenez merkaturatzen dituzte.>
www.turismoa.euskadi.net

Las marcas "Ruiz de Viñaspre" (blanco, joven, cosecha, crianza, reserva y gran reserva) y "RV" (tinto vendimia seleccionada, blanco fermetado en barrica y rosado fermentado en barrica) son su carta de presentación.
www.turismoa.euskadi.net


Honako ardo hauek egiten dituzte: urteko ardo beltza, ardo beltz ondua (beratze karbonikoaren bidez urtebetez haritz amerikarreko kupel berrian eta beste urtebetez botilan zaharkitua), erreserbako ardo beltza (bi urtez kupelean eta beste urtebetez botilan zaharkitua), urteko ardo zuria, kupelean irakindako ardo zuria eta bertan bakarrik ekoizten den ardo beltza.>
www.turismoa.euskadi.net

Elaboran vino tinto del año, crianza (vino de maceración carbónica envejecido un año en barrica nueva de roble americano y otro en botella) y reserva (envejecido dos años en barrica y otro en botella), vino blanco del año, vino blanco fermentado en barrica y un vino tinto "de autor".
www.turismoa.euskadi.net


Egun, urteko ardo beltza, ardo ondua, egile ardoa eta barrikan irakindako ardo zuria ekoizten dituzte.>
www.turismoa.euskadi.net

Actualmente elabora y comercializa un tinto de año, un crianza, un vino de autor y un vino blanco fermentado en barrica.
www.turismoa.euskadi.net


Mahatsen hautaketa erabatekoa da. Lau ardo ekoizten eta merkaturatzen dituzte egun: gama altuko Laukote gaztea, Laukote hautatutako mahats-bilketa, barrikan irakindako Laukote ardo zuria eta Tostados de Laukote, Sauternes (Frantzia) inguruko metodo tradizionala erabiliz egiten den gama oso altuko ardo gozoa.>
www.turismoa.euskadi.net

La selección de las uva es total, y comercializa su vino a través de cuatro marcas: Laukote Joven de Alta Gama, Laukote Vendimia Seleccionada, Laukote Blanco Fermentado en Barrica y Tostados de Laukote, un vino dulce de muy alta gama elaborado según el método tradicional de la zona de Sauternes (Francia).
www.turismoa.euskadi.net

Ikusi adibide gehiago

2 irakin

Partekatu sareetan:

  • 1  iz. hervor, ebullición

    irakin bakoitzean ura bota behar zaio: en cada ebullición hay que añadirle agua

  • 2  iz. fermentación

    entzun uste dut muztioaren irakina upelean: me ha parecido oír la fermentación del mosto en el tonel

  • 3  iz. irritación

    barruko haserrearen sua eta irakina: el fuego y la irritación del enfado interior

  • 4  izond. hirviente, hirviendo, hervido

    ur irakinetan sartu: introducir en agua hirviendo

irakin *Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

...irakin Haragi salda irakiten jarri, gutxi geratzen den arte. Tipulina lapiko batean erre...


Tapak (beti berriak) ere ur irakinetan eduki, potea itxi eta buruz behera ...


... Errezeta Sutan jarriko dugu ura, gatzarekin. Irakin eta xirripaka isuriko dugu irina edukiko dugun...


...aleko ilustrazio deigarrian azaltzen den modura, sutan irakindako zazpi kantuk osatzen dute diskoa. Eta, akaso gutxien presta...


... (desizoztu beharrik gabe), zuzenean ur irakinetan sartuta, eta hori abantaila aipagarria da.


...latxoa kendu ondoren, ontzikoa lapikora irauli. Irakiten eduki bost minutuz, eta etengabe nahastu.


...uzta bildu, dolarean zanpatu eta muztioa kupeletan irakin . ...


Bitartean, lapiko bat urez bete, eta irakiten hastean, gatza gehitu. Lekak gehitu, juliana moduan moztuak...


..., ur gutxirekin egin behar dira, eta ura irakiten hasten denean sartu barazkiak.


... dira benetan. «Eskuko mina nuenean ura irakiten jarri, eta bapore bero-beroaren gainean jartzen nuen, ia er...

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

irakin (eu)

ebullición (es)

Harri batzuk sutan jartzen dituzte, eta ondo berotuta daudenean, kurrika batzuekin handik atera eta azkar-azkar urez beteta dagoen ontzi batean sartu eta ateratzen dituzte, kedarrik gelditu baldin bazaie kentzeko. Ondoren, esnea dagoen ontzian sartzen dituzte, hau irakiten hasi arte.>
www.euskonews.com

Ponen al fuego unas piedras y cuando ya están calientes van sacándolas del fuego con unas tenazas calientes y las meten y sacan rápidamente de un recipiente con agua, con el fin de quitarles la posible carbonilla que se haya adherido y las van metiendo en el recipiente que contiene la leche hasta que llegue al punto de ebullición, hasta que hierva.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

irakin (eu)

fermentación (es)

Hartzidura (gazteleraz latinez irakin adierazten duen fervere-tik sortutako hitza erabiltzen dute), berez fruituaren azalean egon ohi diren legamien garapen- eta hazkunde-prozesua izaten da. Sagarraren kasuan Sacharomyces motatakoak (Sacharomyces apiculatus eta Sacharomyces mali) izaten dira.>
www.euskonews.com

Es la fermentación (palabra que proviene del latín fervere, hervir) el proceso de desarrollo y crecimiento de las levaduras que se encuentran naturalmente en la superficie del fruto, que en el caso de las manzanas son del género Sacharomyces (Sacharomyces apiculatus y Sacharomyces mali).
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago

Hitz-jolasa