Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

eu > es

sardexka

Partekatu sareetan:

  •  iz. tenedor

    zilarrezko sardexka: tenedor de plata

sardexka *Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

...sardexka ...ahiago zituen atzamarrak eta bizarrak, koilara eta sardexkak baino. Dogoaren gonbidapenak, gainera, eztei-eguna baino as...


...ziren aurrezten arropa zuriak eta aizto eta sardexka pare bat erosteko. Goizetan destajuan egin ...


...kuriosoa iruditu zait, arrautzak irabiatu ta gero sardeska garbitu eta jateko erabili daitekeelako, ezta?...


Guneak 10 urte egingo ditu Panierreko orubean. Sardeska taldeak 10 urte hauek ospatzeko abestia egin...


...ikindu behar delako: labana, padera, platera, sardexka ... Garbi izatearen ondorioetako bat, toki handiegirik ez ok...


...al hau! Beeltzebub-en ostatu honetan emagalduak sardexkaz orrazten dira...


...rdexka erabiltzea ez da bekatu. Tortilla pintxoa sardexkarekin jaten dugu», erantzun zion Manuel Eduardok, Mungiako Haritz...


...lana da argazkian ageri dena. Nork esan sardeska , goilara eta labana pila baten itzalak ...


...-beltza da ( Boletus aereus ) Hiru sardeska * * Perretxikoak jangarriak izanik zein kalidatea ...


... moztu, eta labeko erretilu batean ipini. Orain, sardexka baten laguntzaz, hostopil borobilak zulatu, izkinako zirkun...

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

sardexka (eu)

tenedor (es)

Kaikuak, abatzak eta oporrak urkiaren zurez egiten ditu, eta koilara zein sardexkak, berriz, ezpelezkoak.>
www.euskonews.com

El “Kaiku”, “abatza” y “oporra” los hace de abedul y las cucharas y tenedores siempre de boj.
www.euskonews.com


Sardexkak ere egiten zituen, baina ez askorik.>
www.euskonews.com

También hacía tenedores, pero pocos.
www.euskonews.com


Koilarak, espatulak, sardexkak, eztenak (jatekoak), masa mozteko arrabolak, haragitarako suhatzak, zurezko botoiak (lehen galtzontziloetan erabiltzen zirenak bezalakoak), oinetakoak sartzekoak, etab.>
www.euskonews.com

Cucharas, espátulas, tenedores, pinchos (para comer), rodillo para cortar masa, tenazas para carne, botones de madera (de los que antes se usaban en los canzoncillos), calzadores, etc.
www.euskonews.com


Horrela, adibidez, etxeko andreek beste era batean egiten zuten etxerako gazta: esne jetzi berriari gatza bota eta sutan jartzen zuten, eta gatzagia erantsi eta jalkitzen utzi eta gero, sardexkarekin mozten zuten.>
www.euskonews.com

Es el caso de los quesos domésticos, hechos para consumo propio por nuestras etxekoandres: la leche recién ordeñada se ponía al fuego con sal y tras añadir el cuajo y dejar reposar, se cortaba con un tenedor, lo amasaban con las manos fuertemente, como se hiñe el pan, sacándole así todo el suero y lo dejaban directamente en las estanterías de la cocina a secar.12
www.euskonews.com


Erdian sardexkarekin edo atzamarrez marka egiten zioten, eta herri batzuetan etxeko zigilua jartzen zioten, batez ere auzo-labeak erabiltzen zituztenek, batzuen eta besteen ogiak ez nahasteko.>
www.euskonews.com

En el centro se hacía una marca con un tenedor, otros con el dedo y en algunos pueblos con el sello de la casa, sobre todo en los que cocían en los hornos comunales para no confundirlos con los de otros vecinos.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

sardexka (eu)

tenedor (es)

Kaikuak, abatzak eta oporrak urkiaren zurez egiten ditu, eta koilara zein sardexkak, berriz, ezpelezkoak.>
www.euskonews.com

El “Kaiku”, “abatza” y “oporra” los hace de abedul y las cucharas y tenedores siempre de boj.
www.euskonews.com


Sardexkak ere egiten zituen, baina ez askorik.>
www.euskonews.com

También hacía tenedores, pero pocos.
www.euskonews.com


Koilarak, espatulak, sardexkak, eztenak (jatekoak), masa mozteko arrabolak, haragitarako suhatzak, zurezko botoiak (lehen galtzontziloetan erabiltzen zirenak bezalakoak), oinetakoak sartzekoak, etab.>
www.euskonews.com

Cucharas, espátulas, tenedores, pinchos (para comer), rodillo para cortar masa, tenazas para carne, botones de madera (de los que antes se usaban en los canzoncillos), calzadores, etc.
www.euskonews.com


Horrela, adibidez, etxeko andreek beste era batean egiten zuten etxerako gazta: esne jetzi berriari gatza bota eta sutan jartzen zuten, eta gatzagia erantsi eta jalkitzen utzi eta gero, sardexkarekin mozten zuten.>
www.euskonews.com

Es el caso de los quesos domésticos, hechos para consumo propio por nuestras etxekoandres: la leche recién ordeñada se ponía al fuego con sal y tras añadir el cuajo y dejar reposar, se cortaba con un tenedor, lo amasaban con las manos fuertemente, como se hiñe el pan, sacándole así todo el suero y lo dejaban directamente en las estanterías de la cocina a secar.12
www.euskonews.com


Erdian sardexkarekin edo atzamarrez marka egiten zioten, eta herri batzuetan etxeko zigilua jartzen zioten, batez ere auzo-labeak erabiltzen zituztenek, batzuen eta besteen ogiak ez nahasteko.>
www.euskonews.com

En el centro se hacía una marca con un tenedor, otros con el dedo y en algunos pueblos con el sello de la casa, sobre todo en los que cocían en los hornos comunales para no confundirlos con los de otros vecinos.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago

Hitz-jolasa