Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

es > eu

corteza

Partekatu sareetan:

  • 1  s.f. azal

    la corteza del tronco: enborraren azala

    échale un poco de corteza de limón al vodka: vodkari limoi-azal zati bat bota iezaiozu

    no como la corteza del queso: ez dut gaztaren azalik jaten

  • 2  s.f. (Anat.) kortex; azal

    corteza cerebral: kortex zerebrala, garun-azala

  • 3  s.f. (Geol.) azal

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

azal (eu)

corteza (es)

Azaletik “lika” lortzen da, txoriak ehizatzeko erabiltzen dena.>
www.ermua.es

De su corteza se obtiene la "liga", utilizada para cazar pájaros.
www.ermua.es


Loreak eta azalak tanino ugari dute eta lehorgarri moduan erabiltzen da.>
www.ermua.es

Sus flores y corteza son ricas en taninos, empleado como astringente.
www.ermua.es


Haziak eta azalak P bitamina dute. Barize eta hemorroideen kasuan, hanturaren aurkako aplikazioak ditu.>
www.ermua.es

Sus semillas y corteza poseen la vitamina P. También tiene aplicaciones antiinflamatorias, contra varices y hemorroides.
www.ermua.es


Normalean, lore sinpleak erabiltzen ditu, biribilak: arrosak, gerberak, alstroemeria, urrebotoiak, fresiak, tulipanak, anturium, orkideak, limonium, panikulata, etab. Era berean, era guztietako berde motak erabiltzen ditu: berde afrikarrak, hartz belarra, larruzko iratzea; mostera-, magnolia-, palmondo- eta kamelia-hostoak, basaesparragoa, snakegrass, goroldioa, likenak, etab., eta era guztietako zuhaitz-adarrak: kiwiarenak, urkiarenak, sahatsarenak, zumea, banbu-kanabera, azalak, etab.>
www.euskonews.com

Normalmente utiliza flores sencillas, redondas, como rosas, gerberas, alstroemeria, ranunculos, fresias, tulipanes, anturium, orquídeas, limoniun, paniculata, etc. También utiliza todo tipo de verdes por ejemplo: verdes africanos, hierba de oso, helecho de cuero, hojas de mostera, de magnolio, de palmito, de camelia, esparraguera, snakegrass, musgo, líquenes, etc. y todo tipo de ramas: de kiwi, de abedul, de sauce, mimbre, cañas de bambú, corteza, etc.
www.euskonews.com


Saskiak egiteko, baldintza horiek betetzen zituztenen landareen artean gertuen zeuzkanak aukeratu ditu gure artisauak: espartzua (stipa tenacissima L.), zumea (salix sp.), palmondo nanoa (chamaerops humilis), lezka hostozabala (typha sp.), lezka (phragmites australis, communis L.), kanabera (arundo donax L.), zurezko landareen azalak, kalamua (cannabis sativa L.), lihoa (linum usitatissimum L.), zekalea (secale cereale L.), garia (triticum aestivum L.), agabea (agave sp.), jutea (corchorus sp.), kokoa (cocos nucifera), eta abar.>
www.euskonews.com

Para sus trabajos de cestería el artesano ha utilizado las plantas que más a mano tenía y que cumplieran las antedichas características: esparto (stipa tenacissima L.), mimbre (salix sp.), palmito (chamaerops humilis), espadañas (typha sp.), carrizo (phragmites australis, communis L.), caña (arundo donax L.), cortezas de plantas leñosas, cáñamo (cannabis sativa L.), lino (linum usitatissimum L.), centeno (secale cereale L.), trigo (triticum aestivum L.), pita (agave sp.), yute (corchorus sp.), coco (cocos nucifera), etc.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago