Elhuyar Hiztegia

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masa

Partekatu sareetan:

  • 1  s.f. ore

    ha hecho la masa con harina: irinez egin du orea

  • 2  s.f. (fig.) masa; -olde, -oste, -tza

    se ha creado un movimiento de masas contra la mili: soldadutzaren kontra masa-mugimendua sortu da

    se veía una gran masa de gente: jendetza handia ikusten zen

  • 3  s.f. (Constr.) masa

    para hacer tabiques se necesitan ladrillos y masa: trenkadak egiteko adreiluak eta masa behar dira

  • 4  s.f. (Electr.) masa

    el aparato eléctrico tiene un borne para conectar a masa: aparatu elektrikoak masa konektatzeko bornea du

  • 5  s.f. (Fís.) masa

    el cuerpo sólido tiene una masa de diez gramos: gorputz solidoak hamar gramoko masa du

  • en masa

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masa (eu)

masa (es)

Umberto Ecok dioen bezala, telebistak eta irratiak "masak kulturaz janzten dituzte eta eliteak kulturarik gabe uzten"?>
www.catedralvitoria.com

¿La televisión y la radio, como diría Umberto Eco, "culturizan a las masas y desculturizan a las elites"?
www.catedralvitoria.com


Ur-ibilgu edo masaren erabilera (aisialdiko jarduerak).>
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Utilización del curso o masa de agua (actividades recreativas).
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Azkenik, musikaren atala ixteko, urriaren 28an, Bilboko Masa Coral del Ensanche taldeak, Pablo Sorozabal maisuaren, ‘Katiuska’ zartzuela ekarriko digu.>
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Finalmente, cerrará el apartado, la representación de la zarzuela ‘Katiuska’, a cargo de la Masa Coral del Ensanche, el viernes día 28.
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Nekazaritza eta abeltzaintzarako txarrak diren lurzoruetan egoten direnez, oraindik ere artadi-masa handi samarrek irauten dute.>
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Gracias a que ocupan terrenos muy poco aptos para cualquier explotación agropecuaria aún subsisten masas relativamente extensas de encinar.
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Altostratuak: ur-tantek eta izotz-kristalek osatzen dituzten masa zuri eta lodiak dira.>
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Altoestratos: son masas blancas y espesas, formadas por gotas de agua y cristales de hielo.
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ore (eu)

masa (es)

Usadiozko ogia legami biologikoaz edo ama oreaz egina dago, labean sartu aurretik ogi-orearen egitura aldatzen bere “lana” egiten duten bakterio biziak.>
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El pan tradicional se ha hecho con levadura biológica o masa madre, bacterias vivas que hacen su "trabajo" cambiando la estructura de la masa de pan antes del horneado.
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Gainera, ama orea fermentatua dagoenez ogiari industrialak ez dituen elikadura propietateak ematen dizkio, errazago digeritzen da eta elikagaiak hobeto xurgatzen dira.>
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También la masa madre, al ser fermentada, le da al pan unas propiedades nutritivas que no tiene el industrial, es más fácil de digerir y se absorben mejor los nutrientes.
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Orain legami kimikoa erabiltzen da sarri, erosotasuna, prezioa eta bizkortasunagatik, orea azkar igotzen laguntzeaz gain ez du ogia “transformatzen”, eta emaitza ogi bera dirudi baina ez da berdina.>
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Ahora se utiliza frecuentemente levadura química, por comodidad, precio y rapidez, que hace que la masa suba, pero no ‘transforma’ al pan, y el pan resultante parece igual, pero no es lo mismo.
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Ogia elikagai xumea da, oinarrizko errezetan zereal irina, normalean garia, ura eta gatza ditugu, ore honi legamia gehitu , hazi arte jalkitzen utzi eta labean sartzen da txigortzeko.>
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El pan es un alimento sencillo, la receta básica es harina de cereal, generalmente de trigo, agua y sal para hacer una masa a la que se le añade levadura, se deja reposar para que crezca y se introduce en el horno para que se tueste.
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Legamiak, ur eta irin orean karbono dioxidoaren (CO2) askatzea eragiten du burbuila moduan, honek orea haztea eragiten du eta emaitza ogi harroa da.>
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La levadura en la masa de agua y harina, provoca la liberación de dióxido de carbono (CO2) en forma de burbujas de gas, responsables de que la masa suba y sea más esponjosa.
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