Elhuyar Hiztegia

es > eu

masa

Partekatu sareetan:

  • 1  s.f. ore

    ha hecho la masa con harina: irinez egin du orea

  • 2  s.f. (fig.) masa; -olde, -oste, -tza

    se ha creado un movimiento de masas contra la mili: soldadutzaren kontra masa-mugimendua sortu da

    se veía una gran masa de gente: jendetza handia ikusten zen

  • 3  s.f. (Constr.) masa

    para hacer tabiques se necesitan ladrillos y masa: trenkadak egiteko adreiluak eta masa behar dira

  • 4  s.f. (Electr.) masa

    el aparato eléctrico tiene un borne para conectar a masa: aparatu elektrikoak masa konektatzeko bornea du

  • 5  s.f. (Fís.) masa

    el cuerpo sólido tiene una masa de diez gramos: gorputz solidoak hamar gramoko masa du

  • en masa

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

masa (eu)

masa (es)

Umberto Ecok dioen bezala, telebistak eta irratiak "masak kulturaz janzten dituzte eta eliteak kulturarik gabe uzten"?>
www.catedralvitoria.com

¿La televisión y la radio, como diría Umberto Eco, "culturizan a las masas y desculturizan a las elites"?
www.catedralvitoria.com


Ur-ibilgu edo masaren erabilera (aisialdiko jarduerak).>
www.ermua.es

Utilización del curso o masa de agua (actividades recreativas).
www.ermua.es


Azkenik, musikaren atala ixteko, urriaren 28an, Bilboko Masa Coral del Ensanche taldeak, Pablo Sorozabal maisuaren, ‘Katiuska’ zartzuela ekarriko digu.>
www.ermua.es

Finalmente, cerrará el apartado, la representación de la zarzuela ‘Katiuska’, a cargo de la Masa Coral del Ensanche, el viernes día 28.
www.ermua.es


Nekazaritza eta abeltzaintzarako txarrak diren lurzoruetan egoten direnez, oraindik ere artadi-masa handi samarrek irauten dute.>
www.ermua.es

Gracias a que ocupan terrenos muy poco aptos para cualquier explotación agropecuaria aún subsisten masas relativamente extensas de encinar.
www.ermua.es


Altostratuak: ur-tantek eta izotz-kristalek osatzen dituzten masa zuri eta lodiak dira.>
www.ermua.es

Altoestratos: son masas blancas y espesas, formadas por gotas de agua y cristales de hielo.
www.ermua.es

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

ore (eu)

masa (es)

Usadiozko ogia legami biologikoaz edo ama oreaz egina dago, labean sartu aurretik ogi-orearen egitura aldatzen bere “lana” egiten duten bakterio biziak.>
usabalbuletina19

El pan tradicional se ha hecho con levadura biológica o masa madre, bacterias vivas que hacen su "trabajo" cambiando la estructura de la masa de pan antes del horneado.
usabalbuletina19


Gainera, ama orea fermentatua dagoenez ogiari industrialak ez dituen elikadura propietateak ematen dizkio, errazago digeritzen da eta elikagaiak hobeto xurgatzen dira.>
usabalbuletina19

También la masa madre, al ser fermentada, le da al pan unas propiedades nutritivas que no tiene el industrial, es más fácil de digerir y se absorben mejor los nutrientes.
usabalbuletina19


Orain legami kimikoa erabiltzen da sarri, erosotasuna, prezioa eta bizkortasunagatik, orea azkar igotzen laguntzeaz gain ez du ogia “transformatzen”, eta emaitza ogi bera dirudi baina ez da berdina.>
usabalbuletina19

Ahora se utiliza frecuentemente levadura química, por comodidad, precio y rapidez, que hace que la masa suba, pero no ‘transforma’ al pan, y el pan resultante parece igual, pero no es lo mismo.
usabalbuletina19


Ogia elikagai xumea da, oinarrizko errezetan zereal irina, normalean garia, ura eta gatza ditugu, ore honi legamia gehitu , hazi arte jalkitzen utzi eta labean sartzen da txigortzeko.>
usabalbuletina19

El pan es un alimento sencillo, la receta básica es harina de cereal, generalmente de trigo, agua y sal para hacer una masa a la que se le añade levadura, se deja reposar para que crezca y se introduce en el horno para que se tueste.
usabalbuletina19


Legamiak, ur eta irin orean karbono dioxidoaren (CO2) askatzea eragiten du burbuila moduan, honek orea haztea eragiten du eta emaitza ogi harroa da.>
usabalbuletina19

La levadura en la masa de agua y harina, provoca la liberación de dióxido de carbono (CO2) en forma de burbujas de gas, responsables de que la masa suba y sea más esponjosa.
usabalbuletina19

Ikusi adibide gehiago

Hitz-jolasa