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s.m. (Biol.) mantenugai, elikagai, nutriente
Horrez gain, etengabe erreakzio kimikoak sortarazten ditugu, esaterako jaten dugun bakoitzean, gure elikagaiak substantzia eta mantenugaiak dauzkate, horiek konbinatzen direnean mugitzeko nahiz gure eguneroko jarduerak egin ahal izateko energia ematen dizkigutelarik.>
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Además generamos constantemente reacciones químicas a nuestro alrededor, como, por ejemplo, cuando comemos, cada uno de nuestros alimentos contienen sustancias y nutrientes que al combinarse nos dan energía y nos hacen tener la fuerza suficiente para movernos y realizar todas nuestras actividades.
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45 minutu inguru irauten ditu eta kalitatezko elikagai egokiak (karbohidratoak, proteina mineralak, bitaminak...) hartzeko denbora tarte ezin hobea da.>
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Abarca unos 45 minutos y es el periodo ideal para tomar nutrientes de calidad y apropiados (carbohidratos, proteínas, vitaminas, minerales...).
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Elikagaiek eta kontsumitzen ditugun edariek mantenugai molekula txikiagoak bihurtu behar dira, odolak xurgatu eta gorputz guztiko zelulei garraiatu baino lehen>
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Los alimentos y bebidas que consumimos deben transformarse en moléculas más pequeñas de nutrientes antes de ser absorbidos por la sangre y transportados a las células de todo el cuerpo.
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Gainera, ama orea fermentatua dagoenez ogiari industrialak ez dituen elikadura propietateak ematen dizkio, errazago digeritzen da eta elikagaiak hobeto xurgatzen dira.>
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También la masa madre, al ser fermentada, le da al pan unas propiedades nutritivas que no tiene el industrial, es más fácil de digerir y se absorben mejor los nutrientes.
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Elikagaien metabolizazioa eta aprobetxamendua mokadua hartu den orduaren araberakoa da.>
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La metabolización y aprovechamiento de los nutrientes de un alimento depende de la hora del día a la que lo ingieres.
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Azken otordua oso garrantzitsua da eta, beraz, arreta handiz zaindu beharrekoa. Afariak ez du oso kalorikoa izan behar, baina komeni da eginkizun plastikoa duten mantenugaiak hartzea azken otordu horretan.>
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La última comida es muy importante y debemos prestar especial atención, no debe ser muy calórica pero sí que debe aportar nutrientes con función plástica.
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Okerrena da alkoholak mantenugaiak, bitaminak eta zure muskuluetarako mineralak berreramaten duen prozesuak oztopatzen dituela eta baita errea izateko erreserba-koipea askatzen duten prozesu metabolikoeak ere eta askoz okerrago oraindik, alfer bilakatzen zaituztela.>
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Lo peor es que el alcohol interfiere en los procesos metabólicos que reconducen los nutrientes, vitaminas y minerales a tus músculos y liberan grasa de reserva para ser quemada y mucho peor aún, te vuelven vago o vaga.
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Elikagaiek eta kontsumitzen ditugun edariek mantenugai molekula txikiagoak bihurtu behar dira, odolak xurgatu eta gorputz guztiko zelulei garraiatu baino lehen>
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Los alimentos y bebidas que consumimos deben transformarse en moléculas más pequeñas de nutrientes antes de ser absorbidos por la sangre y transportados a las células de todo el cuerpo.
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Ahuakatea: bere gantz monosaturatu eduki handiari esker, azala hidratatua mantentzen du eta behar dituen mantenugai eta bitaminak xurgatzen laguntzen dio.>
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Aguacate: gracias a su alto contenido en grasas monosaturadas, mantiene la piel hidratada y la ayuda a absorber los nutrientes y vitaminas que necesita.
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Heste-mikrobiloek azalera asko handitzen dute mantenugaien xurgatzeari ahalik eta gehienlaguntzeko, bere azalera osoa tenis-pista baten tamainaren baliokidea da.>
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Las microvellosidades intestinales aumentan mucho la superficie para favorecer al máximo la absorción de los nutrientes, su área total es equivalente al tamaño de una pista de tenis.
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Sistema kardiobaskularra bihotzak eta gorputz guztian zehar adarkatuta dagoen zuhaitz baskular batek osatzen dute, non eta odolak oxigenoa eta nutrienteak edo mantenugaiak garraiatu eta hondakin metabolikoak biltzen dituen.>
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El sistema cardiovascular está constituido por el corazón y una árbol vascular ramificado por todo el cuerpo donde la sangre se encarga de transportar el oxigeno y nutrientes y recoger los residuos metabólicos.
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15 minutuko ibilaldi suabe batek lagundu dizu zure zangoen zirkulazioa aktibatzen, eta ondorioz, toxinak eliminatzen eta zure muskuluei behar dituzten nutrienteak eramaten.>
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Un paseo suave de 15 activa la circulación de tus piernas favoreciendo la eliminación de las toxinas y llevándole a tus músculos los nutrientes que necesitan.
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Nerbio-sistema sinpatikoak murriztu egiten du urdailari, hesteei, giltzurrunei eta larruazalari emandako odol kopurua; hodiak dilatatu egiten dira, berriz, muskuluei odola ematen dieten hodietan, hala odol kopuru handiagoa iristen delarik, eta horrekin batera, nutrienteak eta oxigenoa.>
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El sistema nervioso simpático reduce la cantidad de sangre aportada a estómago, intestinos, riñones y piel, mientras que se produce una vasodilatación en los vasos que aportan sangre a los músculos, llegando más cantidad de sangre y con ello, nutrientes y oxígeno.
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Nerbio-sistema sinpatikoak murriztu egiten du urdailari, hesteei, giltzurrunei eta larruazalari emandako odol kopurua; hodiak dilatatu egiten dira, berriz, muskuluei odola ematen dieten hodietan, hala odol kopuru handiagoa iristen delarik, eta horrekin batera, nutrienteak eta oxigenoa.>
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El sistema nervioso simpático reduce la cantidad de sangre aportada a estómago, intestinos, riñones y piel, mientras que se produce una vasodilatación en los vasos que aportan sangre a los músculos, llegando más cantidad de sangre y con ello, nutrientes y oxígeno.
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Sistema kardiobaskularra bihotzak eta gorputz guztian zehar adarkatuta dagoen zuhaitz baskular batek osatzen dute, non eta odolak oxigenoa eta nutrienteak edo mantenugaiak garraiatu eta hondakin metabolikoak biltzen dituen.>
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El sistema cardiovascular está constituido por el corazón y una árbol vascular ramificado por todo el cuerpo donde la sangre se encarga de transportar el oxigeno y nutrientes y recoger los residuos metabólicos.
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