Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

eu > es eu > fr eu > en

eltzekari

Partekatu sareetan:

  • 1  iz. potaje

    piperminez pizturiko eltzekaria: potaje aderezado con guindilla

  • 2  iz. legumbre

eltzekari *Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

...eltzekari dute. Oker ez banago, Gotzon Egiak " eltzekari " proposatu zuen aurreko aldi batean. Ongi...


...ra emigratu zutenez geroztik-; lurpean egositako eltzekari usadiozkoa jango dugu, sei ordu inguruan sumendiaren berota...


Eltzekaria , oro har, indize gluzemiko apalekoa denez, elikagai hauek h...


...horregatik, ezin hobeak dira gisatuak eta eltzekariak egiteko, loditu egiten dituztelako saltsak eta hobeto xurga...


...pakiek edo hirugiharra, txorizoa eta odolkia daramaten eltzekariek .


..., adibidez, garbantzu batzuk lortzea, baina ez eltzekari bat jatea, denbora hartu behar baita halako otordu bat anto...


...te batean (fideo-zopa + dilista eta berdura eltzekaria ).


...a erranen dio eltzekariari:) Agur etxeko eltzekari Gure eltzekari gaixoa...! Amaren usaina ...


...inezko lainoa dutela. Ezinbestekoak dira salda, eltzekariak eta sasoiko barazkien menestrak egiteko...


... izaten da. Astetartez, Bidekari, Balekabale, Eltzekari , Kuluxka orduan eta Karakola segi hola ...

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

eltzekari (eu)

legumbre (es)

Energetikoak: funtsean energia, koipea eta karbohidratoak ematen dituzten elikagaiak dira (landare olioak, koipeak, fruitu lehor koipetsuak, zerealak, eltzekariak, azukrea eta gozokiak).>
www.euskonews.com

Energéticos: Son alimentos que proporcionan energía, grasas e hidratos de carbono fundamentalmente: Aceites vegetales, mantecas, frutos secos grasos, cereales, legumbres, azúcar y dulces.
www.euskonews.com


Batez ere, karbohidratoetan aberats diren elikagaiak (pasta, arroza, ogia, eltzekariak...), fruta eta barazkiak, eta esnekiak.>
www.euskonews.com

Sobre todo alimentos ricos en carbohidratos (pasta, arroz, pan, legumbres...), seguidos de frutas y verduras, tanto crudas como cocinadas, lácteos y derivados...
www.euskonews.com


Besteak beste, honako hauek zeuden: kanpasak, normalean zekale lastoz eginak, eta zerealak edo eltzekariak jasotzeko erabiltzen zirenak; asto saskiak, astoaren gainean jarri eta barazkiak azokara edo merkatura eramateko erabiltzen zirenak; burusaski edo buruotarrak, salgaiak merkatura buru gainean eramateko saski handiak; lepasaski, lepotar edo bizkarsaskiak, sagarrak, patatak eta abar eramateko; eskuotar edo besosaskiak, edozein erabilera emateko balio zuten saski kirtendunak; perretxikotarako saskiak; gazta egiteko zumitzak, sehaskak, euritako ontziak, eta abar. Hori guztia egiten du gaur egun gure artisauak.>
www.euskonews.com

Así, existían entre otros, cientos de tipos: el escriño o kanpasa fabricado generalmente con paja de centeno, en forma de tinaja con su tapa que se utilizaba para guardar cereal o legumbres; las asto saskiak que se colocaban sobre el burro para llevar las verduras a la feria o al mercado; las burusaski o buruotarra, que eran grandes cestos para llevar sobre la cabeza los productos al mercado; los lepasaski, lepotarra o bizkarsaski para el acarreo de la manzana, patata o para llevar en el caserío; los eskuotarrak o besosaskiak cestos para todo uso que tienen asas, hasta los más modernos que fabrica actualmente nuestro artesano para llevar perritxikus, pasando por zumitxas (encellas) para hacer queso, cunas, paragüeros, entre otros productos.
www.euskonews.com


Plastikoak: ehunak birsortzeko eta plastikotasuna emateko balio dute, eta proteina ugari izaten dituzte (esnea eta esnekiak, haragiak, arrainak, arrautzak eta eltzekariak).>
www.euskonews.com

Plásticos: Son alimentos que intervienen en la regeneración y plasticidad de los tejidos, que proporcionan proteínas de manera importante: Leche y derivados lácteos, carnes, pescados y huevos y legumbres.
www.euskonews.com


Haurrak gutxienez 500 ml esne edo esneki, irinak, frutak, barazkiak, eltzekariak, haragia eta arraina hartu behar ditu.>
www.euskonews.com

El niño debe tomar un mínimo de 500 ml de leche o derivados, harinas, frutas, verduras, legumbres, carne y pescado.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago