Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

es > eu

tierno, -a

Partekatu sareetan:

  • 1  adj. samur, bigun, guri, bera, belaxka, beratz; [solo referido a comida] uxter

    si esta carne no es tierna, te devuelvo el dinero: haragi hau uxterra ez bada, dirua itzuliko dizut

    madera tierna: zur bera

    no me gustan las cebollas tiernas: tipula beratzak ez zaizkit gustatzen

    el filete está muy tierno: xerra oso samurra dago

    me gusta ese tipo de pan, porque al día siguiente todavía está tierno: ogi-mota hori gustatzen zait biharamunean ere biguna dagoelako

  • 2  adj. (fig.) (egin) berri, bigun

    por la mañana compro pan tierno: goizean ogi egin berria erosten dut

  • 3  adj. (fig.) samur, atsegin, bihozbera, txeratsu

    a aquella mirada tan tierna no podía negarle nada: begirada samur hari ezin nion ezer ukatu

  • 4  adj. (fig.) negarti

  • 5  adj. (fig.) [referido a la edad] txiki

    Mozart empezó a componer música a muy tierna edad: Mozart ume txikia zela hasi zen musika konposatzen

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

samur (eu)

tierno (es)

Ezin zara joan Nafarroako Erriberatik mahaiaren erreginak in situ dastatu gabe: barazki samurrak eta delikatuak, adibidez kardua, orburuak edo zainzuriak, baita haien nahasketa magikoa ere: menestra gozo-gozoa.>
turismodenavarra27

No puedes irte de la Ribera navarra sin haber degustado in situ las reinas de la mesa: tiernas y delicadas verduras como el cardo, las alcachofas, los espárragos, o su mágica conjunción, la deliciosa menestra.
turismodenavarra27


Bere azal fina eta ia batere mina ez den mami samurra, kolore berde-horixka eta zapore suabea dira Eusko Labela duen Ibarrako Piparra nahastezin bihurtzen duten ezaugarriak.>
www.euskolabeltienda4

Su piel fina, su carne tierna que prácticamente no pica, su color amarillo verdoso y su suave sabor, son las características que hacen inconfundible a la Guindilla de Ibarra con Eusko Label.
www.euskolabeltienda4


Bildotsak amaren esnearekin bakarrik elikatzen dira eta kanalean 5 edo 8 kiloko pisua dutenean hiltzen ditugu, horren emaitza da haragi guri eta samurra izatea, zapore apartarekin eta kalitate ezin hobearekin.>
www.euskolabeltienda4

Los corderos son alimentados exclusivamente con leche materna y se sacrifican con un peso de canal de entre 5 y 8 kilos, lo que da como resultado una carne jugosa, tierna, con exquisito sabor y óptima calidad.
www.euskolabeltienda4


Oso samurra da, mamitsua, ehundura leunekoa eta zapore berezikoa.>
turismodenavarra27

Es muy tierna, de gran jugosidad, textura suave y sabor característico.
turismodenavarra27


Tenperatura gozoak, hezetasun handia eta euri ugari ezaugarritzat dituen klimatologia, eta garaiera gutxiko eskualdearen geografia, baldintza egokiak dira piper hori lantzeko; azal fina eta mami samurra izateaz gain, ez da batere piper mina, eta, bere txorten luze eta estuarekin, 5 eta 12 cm artean neurtzen du; piperraren kolore hori berdexkak badu halako distira moduko bat, eta horri esker erraz bereiz daiteke Ibarrako otarraintxoa delakoa; piperraren irudia inauterietako buru izaten da Ibarran, azken egunean sutan erretzen duten arte.>
www.euskonews.com

La climatología caracterizada por temperaturas suaves, alto grado de humedad y pluviosidad abundante, más la geografía de esta zona de baja altitud, son condiciones idóneas para el cultivo de este pimiento de piel fina y carne tierna que apenas pica, de entre 5 a 12 cm., con un pedúnculo o rabo estrecho y largo; su color amarillo verdoso, con cierto brillo, hacen fácilmente distinguible al humorísticamente llamado “langostino de Ibarra”, cuya efigie preside el carnaval de la localidad hasta el último día en que acaba ardiendo en la hoguera.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago

Hitz-jolasa