Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

es > eu

manteca

Partekatu sareetan:

  • 1  s.f. [de animal] gantz; koipe

    usa manteca de cerdo para cocinar: sukaldean txerri-gantza erabiltzen du

  • 2  s.f. [de la leche] gurin; burra (Ipar.)

    en el desayuno toma café y manteca de leche fundida: gosaritan kafea eta esne-gurin urtua hartzen du

  • 3  s.f. [de un fruto] gurin

    la manteca de cacao se obtienen de la semilla: kakao-gurina hazitik ateratzen da

    manteca de avellana: hur-gurina

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

gantz (eu)

manteca (es)

Osagaiak: tipula, porrua, txerri gantza, odola, gatza, oreganoa eta piperbeltza.>
www.gastrofesta14

Ingredientes: Cebolla, puerro, manteca de cerdo, sangre, sal, orégano y pimienta.
www.gastrofesta14


Urteak aurrera egin ahala, ogi soila izaten zena hobetuz joan zen, eta arrautzak, gantza, azukrea, anisa, etab., eransten zitzaizkion; horrekin batera, ordea, piperbeltza jartzeari utzi egin zitzaion.>
www.euskonews.com

Con el tiempo lo que era un simple pan fue mejorándose con los añadidos de huevos, manteca, azúcar, anís, etc. a la vez que se dejó de añadir la pimienta.
www.euskonews.com


Gari-ogia jatea ohiko bilakatu zenean, San Blas egunerako (otsailaren 3a) ogi bereziak egiten zituzten gantz, ezti edo arrautzekin, eta elizara eramaten zituzten bedeinkatzera.>
www.euskonews.com

Cuando el consumo de pan de trigo se hizo norma, para el día de San Blas (3 de febrero) se confeccionaban unos panes especiales enriquecidos de manteca, miel o huevos que se llevaban a bendecir a la iglesia.
www.euskonews.com


Hiru motatako opilak izaten ziren: gantz-opilak, txintxorta-opilak eta olio-opilak.4>
www.euskonews.com

Las había de tres clases: de manteca, de chinchurras y de aceite.4
www.euskonews.com


Ez genuke animalien koipe gehiegi hartu behar (zaindu, beraz, hestebete, gurin, gantz, haragi koipetsu eta opil industrialen kontsumoa).>
www.euskonews.com

Debe evitarse el exceso de grasas de origen animal (moderar el consumo de embutidos, mantequillas y mantecas, carnes grasas y bollería industrial).
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

gurin (eu)

manteca (es)

Zenbait txokolategilek ez du koipe hidrogenaturik erabili nahi izaten kakao-gurinaren ordez.>
www.euskonews.com

Hay aún fabricantes que se niegan a usar estas grasas hidrogenadas en lugar de la manteca de cacao.
www.euskonews.com


Formula horren aldaerak ere bazeuden: batzuek zerri-gantza eransten zioten, beste batzuek gurina, eta baziren eztia ipintzen ziotenak ere, opilen biguntasunak gehiago irauten zuelako.2>
www.euskonews.com

Sobre esta formula también había variantes, algunos añadían manteca de cerdo, otras mantequilla, e incluso hubo quien puso miel pues se conservaban tiernas durante más tiempo.2
www.euskonews.com


Txokolate mikatzaren osagaiak, berriz, hauek dira: kakaoa, azukrea eta kakao-gurina. Berrikitan, baimena eman du Europako Erkidegoak kakao-gurinaren ordez koipe hidrogenatuak (% 5, gehienez) nahasteko. Ezin esan, beraz, produktu purua denik, koipe transgenikoak baititu.>
www.euskonews.com

El chocolate amargo se compone de cacao, azúcar y manteca de cacao. Recientemente se ha admitido en la Comunidad Europa, que en lugar de llevar manteca de cacao puedan llevar hasta un 5 % de grasas hidrogenadas, con lo cual ya no se puede decir que sea un producto puro, al admitirse estas grasas transgénicas.
www.euskonews.com


Ez genuke animalien koipe gehiegi hartu behar (zaindu, beraz, hestebete, gurin, gantz, haragi koipetsu eta opil industrialen kontsumoa).>
www.euskonews.com

Debe evitarse el exceso de grasas de origen animal (moderar el consumo de embutidos, mantequillas y mantecas, carnes grasas y bollería industrial).
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago

Hitz-jolasa