Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

es > eu

papilla

Partekatu sareetan:

  • echar la (primera) papilla
  • estar hecho papilla
  • hacer papilla

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

ahi (eu)

papilla (es)

Arto-irina ur gazitan egosita eta jan baino lehen esne beroa gehituta lortzen den ahia da morokila.>
www.euskonews.com

Se entiende como morokil, en castellano sería polenta, a una crema o papilla espesa que se confeccionaba con harina de maíz cocida con agua y sal, y que a la hora de comer se añadía leche caliente.
www.euskonews.com


Erromatarrek edo erromatartutako herriek ahia egiteko erabiltzen zuten garia.>
www.euskonews.com

Los romanos o pueblos romanizados en principio usaban el trigo para hacer gachas, o papillas con su harina.
www.euskonews.com


Bi tratamendu mota bereiz ditzakegu margotzeko orduan: “engobe” delakoa, edota “esmalte”. Engobatu egin nahi bada, ahi moduko bat prestatzen da, buztinaren konposaketaren antzekoa duena, eta oxido zein pigmentuz koloreztatua dagoena. Piezari larrua bezain gogorra dagoenean ematen zaio ahi hau, eta erabat lehortu baino lehen.>
www.euskonews.com

Dependiendo de qué tipo de tratamiento de color se desee efectuar se actúa de una u otra forma: sea “engobe” o “esmalte”. Si se va a engobar, se hace el “engobe”, que es una especie de papilla más o menos de la misma composición que el barro y coloreada de óxidos o pigmentos y que se le da a la pieza cuando esta tiene la dureza del cuero, antes de que se seque del todo.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago