Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

eu > es

ketu, ke(tu), ketzen

Partekatu sareetan:

  • 1  da/du ad. llenar(se) de humo, ahumar(se)

    bizitoki guztia ketu zuen: llenó toda la vivienda de humo

    erleak ketuz uxatzeko hauspoa: un fuelle para espantar a las abejas ahumándolas

  • 2  da/du ad. fumar

    pipakada bana ketu zuten: se fumaron una pipa cada uno

  • 3  du ad. [jakiak] ahumar, curar

    gazta ketu: ahumar el queso

ketu, ke(tu), ketzen *Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

Veľké Zálužie Veľ Zálužie Eslovakiako udalerri bat da, Nitrako ...


..., bi faktore ta bi guardaguja; osea ke bost laun. Oain ez dao iñ...


... garraio zerbitzuak kudeatuko ditu eta gurasoak jota ke lanean ari dira helburu berri honi begira...


... EUKI DEZAKEGU AZPEITIYEN (hitoriyen aitzekiye erabiliz) KE BELTZ ZIKIN TA NAZKAGARRI HORI BOTATZEUN TREN...


.... Indibidualki hartzen bada, lehen aroko egunak ke tinko, ilun eta kedartsu batez inguraturik ziren. Eta orain...


...! Gora Euskal Herria Sozialista! Jo ta ke independentzia eta sozialismoa lortu arte...


Golfos) eta Roberto Crespok (Beer Mosh, Ke No Falte, Ayama, Sonora Djembe) ...


...ari buruz. Saiatu naiz, beste behin, baina ke ba, ezin dut. Erasoa jo, jo dut, baina postu bat aurreratu ...


... egiten zuen eskolan. Berogailua bazuten, baina ke handia botatzen zuen eta begiak erreta amaitzen...


... horretan egunean". Halaxe dio bere biografiak, Ke usted lo pase bien erakusketako katalogoan. Inbidia ematen ...

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

ketu (eu)

ahumar (es)

Legeriak ((CE) 208/2005) HAP-en edukia 5 g/Kg-ko kopurura mugatzen du ketutako haragi eta arrainetan.>
www.basqueresearch.com

La legislación alimentaria (Reglamento (CE) 208/2005) limita el contenido de HAPs en carnes y pescados ahumados a 5 g/Kg. En los procesos de ahumado la única forma efectiva de asegurar estos límites es controlar la presencia de estos compuestos en el humo.
www.basqueresearch.com


Ketutako oilasko salda:>
www.gastrofesta14

El caldo de pollo ahumado:
www.gastrofesta14


Horietaz gain aukeren artean ditugu ere arrautza apurtuak foie zatitxo, ontto eta panadera patatekin; izokin ketu eta gazta krema tosta; tomatea, Nafarroako olio eta urdaiazpiko iberiko ogitartekoa; oroitzapen oneko ogi apurrak; edo Iruñazarra hanburgesa.>
www.gastrofesta14

También podremos optar por unos buenos huevos rotos con virutas de foie, hongos y panaderas; la tostada de salmón ahumado y crema de queso; el bocadillo de pan untado en tomate, aceite D.O. Navarra y jamón ibérico; unas buenas migas con buen recuerdo; o la hamburguesa Iruñazarra.
www.gastrofesta14


Bestalde, Elizak debekatu egiten zuen ostiraletan haragia jatea, baita jaiegun garrantzitsuen bezperan ere, Aste Santuan barne, abstinentzia famatua zela medio (150 egun inguru urtean). Horregatik, kostatik gertu bizi ziren herritarrek arrain freskoa jaten zuten; barnealdekoek, berriz, kontserban prestatutako arrainen bat hartzen zuten: gazitua, ketua, eskabetxatua eta abar, familia bakoitzaren egoera ekonomikoaren arabera beti.>
www.euskonews.com

Por otra parte, la Iglesia tampoco permitía comer carne ningún viernes del año, ni las vísperas de las festividades importantes, pues estaba implantada la famosa abstinencia, que abarcaba también la Semana Santa (en total unos 150 días al año), con lo que las gentes que vivían cerca de la costa consumían pescado fresco, y los del interior recurrían al pescado preparado en alguno de los diversos tipos de conservas: salado o ahumado, escabechado, etc. dependiendo siempre en todos los casos, por supuesto de las posibilidades económicas de cada familia.
www.euskonews.com


Antxoa ketua oliotan.>
www.euskonews.com

Anchoa ahumada en aceite.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago