Gogoan izan behar da Bigarren Mundu Gerraren ondoren (gogoan izan Japonia herrialde galtzailetako bat izan zela), baliabide ezagatik jendeak ez abelburuen haragirik, ez arrainik eskuratzeko modurik ez zuenean, balea proteina-iturri merkea izan zela Japoniarentzat (ikus lehen aipatutako proteina-balioen taula eta, Japoniak inportatu beharko zukeen haragi kopurua kontuan izanik, gerra ostean suntsitutako ekonomiarekin hori ezinezkoa zitzaiola ulertu ahal izango dugu).>
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Hay que recordar que tras la Segunda Guerra Mundial, para Japón la carne de ballena fue una fuente barata de proteínas, cuando la gente a falta de recursos (recuérdese que Japón fue uno de los países vencidos) no podía acceder a la carne de res, ni al pescado (véase el cuadro de valores proteínicos que antes mencionamos y comprenderos la cantidad de carne que tendría que haber importado Japón, que con una economía destrozada tras la guerra no le era posible).
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