Elhuyar Hiztegia
#ElhuyarrenGomendioak

Hiztegi-unitateak

Beste hiztegietan

Idazlagun

es > eu

cocer

Partekatu sareetan:

  • 1  v.tr. egosi

    no has cocido bien las alubias, porque están muy duras: ez dituzu babarrunak behar bezala egosi, oso gogorrak baitaude

  • 2  v.tr. [especialmente el pan] erre; egosi

    el panadero cuece el pan en el horno: okinak labean erretzen du ogia

    cocer los ladrillos: adreiluak erre/egosi

    en el horno de cal se cuece la piedra caliza para hacer cal: karobian kare-harria karea egiteko egosten da

  • 3  v.tr. irakin

    pon la leche a cocer: jarri esnea irakiten

  • 4  v.prnl. antolatu, prestatu, egosi

    no sabemos que se está cociendo en la reunión: bileran egosten ari dena ez dakigu zer den

  • 5  v.prnl. (fig.) ito, kiskali

    en agosto y sin aire acondicionado nos vamos a cocer: abuztuan eta aire egokiturik gabe ito egingo gara

  • 6  v.prnl. (col.) mozkortu, horditu, aitzurra/katua harrapatu

*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

egosi (eu)

cocer (es)

Ordu bete geroago irakiterik izan ez duen arroz egosi bat jaten ari gara. Dena den bero dago eta egoera honetan eskertzen da.>
www.capraalpina10

Al cabo de una hora estamos comiendo un arroz cocido más que hervido, pero está caliente y eso es de agradecer.
www.capraalpina10


Hau da, zatitan egosia eta jakiari zaporea areagotzen dion baratxuria, irina nahiz urdaiazpikoa dituen olio erre batekin.>
turismodenavarra27

Es decir, cocido, cortado en trozos y acompańado de un sofrito de ajo, harina y jamón, que agregan sabor a este exquisito plato.
turismodenavarra27


Su bizian jarri, estalkia jarri eta egosketa- puntura iristean sua jaitsi eta ura xurgatu arte egosi (40 minutu inguru).>
usabalbuletina19

Se pone el fuego fuerte, se tapa la cacerola y cuando romper a hervir se baja la llama y se cuece hasta que se absorba el agua (unos 40 minutos).
usabalbuletina19


Era askotako potoak (artoa, hegaluzea, garbantzu egosiak, txanpinoiak, etab.)>
usabalbuletina19

Latas variadas (maíz, atún, garbanzos cocidos, champiñones, etc.)
usabalbuletina19


Elikagaia geroz eta egosiago egon, gehiago igoko da bere IG-a, horregatik barazkiak denbora asko egostea ez zaizu komeni.>
usabalbuletina19

Cuanto más cocido y blando esté un alimento, más subirá su IG, por eso no te conviene hervir las verduras mucho tiempo.
usabalbuletina19

Ikusi adibide gehiago
*Adibide guztiak automatikoki lortu dira hemendik: dabilena

erre (eu)

cocer (es)

Lanerako honako material hauek erabiltzen ditu: hainbat buztin-mota (gorriak, beltzak…), lur erregogorrak eta batzuetan txamotak (erretako eta haustutako zeramika-materiala, deskoipeztatzailea delako erabiltzen dena).>
www.euskonews.com

Trabaja con varios tipos de arcillas (rojas, negras...), tierras refractarias y a veces con chamotas (material de cerámica ya cocido y pulverizado que se añade por sus propiedades desengrasantes).
www.euskonews.com


Gantza pertz handitan sutegietan egosiz, lumera egiten zen, eta gehien bat argiterian erabiltzen bazen ere, beste eginkizun batzuetarako ere erabiltzen zuten, hala nola, jantziak irazgaitz bihurtzeko, xaboiak eta enplastuak egiteko, etab. Elizkizunetako argietan balearen gantza erretzea, ordea, desegokia zela uste zen; hain helburu sakraturako, finago eta garbiagoak omen ziren oliba-olioa edo argizarizko kandelak erabiltzen ziren.>
www.euskonews.com

Cociendo la grasa en grandes calderos en fogones, se obtenía el “sain”, que se empleaba principalmente para el alumbrado, aunque también en otros menesteres como la impermeabilización de prendas, elaboración de jabones y emplastos, etc. En cambio se juzgaba que la combustión de la grasa del cetáceo era impropia para la luminaria del culto religioso; a tan sagrado objeto se reservaba el más fino y limpio aceite de oliva o las velas de cera.
www.euskonews.com


Hemengo baserrietan ere egun horietan umeei alkohola apur bat edateko aukera ematen zitzaien esnatzen zirenean. Egun horietan gaztaina-erreak eta ardo egosia ematen zitzaizkien.>
www.euskonews.com

En los caseríos esos días se les daba a los niños la posibilidad de beber algo de alcohol cuando se despertaban. Se les daba castañas asadas y vino cocido.
www.euskonews.com


Osagai guztiekin orea egin eta itxura bitxia ematen zitzaion, nahi erara; eta zatar-paperaren gainean ipini ondoren, ogi-labean erretzen zuten.>
www.euskonews.com

Se formaba una pasta a la que se le daba una forma caprichosa al gusto y tras colocarse sobre papel de estraza se cocía en el horno de pan.
www.euskonews.com


Oso garrantzitsua da tenperatura zehatza aukeratzea, zeren ez bagara heltzen tenperaturara, pieza ez baita behar beste egosten eta hauskor gelditzen baita, eta, aldiz, tenperaturatik “pasatzen” bagara, pieza erre edo are urtu egiten baita.>
www.euskonews.com

La elección de la temperatura adecuado es de suma importancia pues si no llegamos a la temperatura adecuada la pieza no se cuece suficientemente y queda frágil y si nos “pasamos” de temperatura podemos quemarla o incluso fundirla.
www.euskonews.com

Ikusi adibide gehiago